IKA Afstudeer Project 2023

In mijn steeds weer terugkerend thema van ogen die kijken en observeren.

Kijk oefeningen voor een eigen visie

Ogen:
Zijn zintuigen, ogen kunnen pas een onderwerp bekijken als je er naar toe beweegt.​

Zien:
Is de zintuigelijke waarneming die iemand doet als hij zijn omgeving observeert.

Kijken:
Is een bewuste en beïnvloede waarneming.

Visie:
Is een subjectieve opvatting die je gevormd hebt naar aanleiding van dingen waar je naar gekeken hebt.

In veel gevallen is het kijken verdrongen door het zien, we zijn als individu heel gemakkelijk te beïnvloeden. We worden beïnvloed door andere mensen, politiek, films, computer spellen, televisie, sociaal media, etc. om een visie te vormen. Terwijl we zelf ogen hebben gekregen om mee te kijken, wellicht als we zelf beter zouden kijken met onze eigen ogen en deze waarneming meer laten meewegen in de vorming van een visie hadden we mogelijk een andere (eigen) visie gevormd.

Met diverse “kijk oefeningen” wil ik jou als toeschouwer ervan bewust maken dat jezelf in beweging moeten komen om een onderwerp goed te bekijken.

De kunstwerken zijn “gelaagd”
Pas als je op een specifiek standpunt staat, zie je nog iets anders, een 2e beeld dat verwerkt is in het kunstwerk. Als je het niet ziet, heb je niet goed gekeken en dat beïnvloed je visie of mening.

Ik wil de aandacht puur houden op het kijken, daarom zijn de beelden met geometrische basis vormen, of herkenbare universele iconen, geen politiek, actualiteit, uitspraken of beladen onderwerpen die de kijkervaring subjectief maken.